اخبار ایلک - یک جلد کلام الله مجید ارزشمندترین هدیهای بود که پویا منفرد خطیبی از مادر شهید حسین رهبر باغبان دریافت کرد و حفظ قرآن کریم را با آن ادامه داده و در اوایل دهه 80 به عنوان یکی از خردسالترین حافظان کل قرآن در کشور معرفی شد.
به گزارش اخبار ایلک از خبرگزاری فارس، در اولین سالهای دهه80 چند کودک قرآنی در کشور معرفی شدند یکی از آنان پویا منفرد خطیبی بود که از سه سالگی دلش با نور ایمان و قرآن منور شد و با آموزشهای مادر مهربان و بزرگوارش از همان کودکی قدم در گلستان قرآن نهاده است.
با پویا منفرد خطیبی، کودک سه ساله دیروز و جوان 21 ساله قرآنی امروز که کارشناس علوم قرآن و حدیث بوده و در رشته تخصصی حفظ و قرائت قرآن کریم فعالیت میکند، همکلام شدهایم تا از کودکیهای دیروز و از دغدغههای امروزش بگوید.
او که حافظ کل قرآن کریم و یکی از چهرههای فعال فرهنگی و قرآنی تبریز است از تجربیات قرآنی و استادانی که از وجودشان بهره برده، از رتبههای قرآنی کسب کرده و از کم کاری مسوولان برای بیتوجهی به گسترش و اشاعه فرهنگ قرآنی در کشور، از راهاندازی کمپین فعالیتهای قرآنی، هدیه مادر شهید حسین رهبر باغبان و ... ... برایمان سخن گفت و افزود: تمام زندگیش را وقف قرآن کریم نموده و یکی از بزرگترین دغدغه های فکری و ذهنیش مهجوریتزدایی از کلامالله وحی است.
مشروح گفتگو با نخبه قرآنی تبریز لطف نگاه شما خوبان را میطلبد.
آقای منفرد خطیبی به عنوان یکی از خردسالترین چهرههای قرآنی دهه 80 چگونه قرآن کریم را حفظ کردید؟
مادرم با استفاده از نوارهای قرآنی استاد پرهیزگار مرا با وادی قران آشنا کرد.از سن 3 سالگی نوارهای صوتی قرآنی را گوش کرده و حفظ قرآن کریم را آغاز نموده و درهفت سالگی حافظ کل قرآن بودم، در آن زمان به عنوان یکی از خردسال ترین حافظان قران کشور معرفی شدم،در این راه مادرم خیلی مشوق من بود و پدرم مرا برای خواندن قران به مساجد میبرد.
آیا حفظ قرآن فقط به کمک مادر صورت گرفت تا در موسسات قرآنی نیز شرکت داشتید؟
بعد از اینکه با نوارهای استاد پرهیزگار تا حدودی با فضای قرآنی آشنا شدم مادرم در 3 سالگی در کلاس های موسسه مهد قرآن و عترت تبریز که هم به عنوان مهد کودک و هم موسسه قرآنی فعالیت میکرد، ثبت نام کرد، در یک مقطع 3 تا 5 سالگی به مدت تقریبا دو سال به موسسه مهد قرآن و عترت رفتم ولی به خاطر مشکلات مالی نتوانستم ادامه دهم و دوباره در خانه توسط مادرم ادامه دادم در نتیجه افراد خاص متوجه حفظ من نشدند که من حافظ قرآن کریم هستم،در کودکی استاد آن چنان خاصی نداشتم که اگر چنین استادی بود، ظرفیت شناخته شدن برایم خیلی زیاد بود.
باید اشاره کنم یکی از آسیبهای کار فرهنگی و قرآنی بحث مالی امور قرآنی است،چون همه خانوادهها بضاعت مالی ندارند تا فرزندانشان را در موسسات قرآنی ثبتنام کنند بنابراین خانوادهها نمیدانند چگونه فعالیت قرآنی کودک را هدایت کرده و جهتدهی کنند،این موضوع باعث عقبنشینی آنها از توجه به رویکرد و فعالیتهای قرآنی میشود.
البته برخی جلسات و کلاسها هستند که به صورت رایگان برگزار می شود ولی تعداد آنها کم است،موسسات قرآنی باعث ایجاد و افزایش ظرفیت برای حفظ و قرائت قرآن کریم و باعث شناخت و معرفی هر چه بهتر چهرهها و فعالان قرآنی میشود.
به نظر شما برای تربیت یک فرزند قرآنی چه پیش زمینههایی لازم است؟
به طور یقین در تربیت یک فرزند قرآنی مادر نقش اصلی و اساسی دارد،اگر یک مادر میخواهد فرزند قرآنی تربیت کند باید قبل از بارداری، حین بارداری و بعد از زایمان با قرآن مانوس شود تا جنین شکل گرفته با آیات قرآنی انس بگیرد و مطمئنا این کار در تربیت قرآنی یک کودک بسیار موثر است.
همچنین افرادی که میخواهند فرزند آنها در حفظ قرآن کریم تلاش کند متوجه این موضوع باشند که با زور نمیتوان کودک و نوجوان را به حفظ آیات الهی مجبور کرد چرا که اگر بدون علاقه باشد کودک ضربه میخورد، کودک باید به همراه بازی کردن با استفاده از نوارهای قرآنی و شنیدن صدای اساتید قرآنی به این کار علاقهمند شود سپس او را در کلاسهای آموزشی ثبتنام نمود.
کدام یک از جوایز قرآنی که دریافت کردهاید بیشتر برایتان ارزشمند است؟
با ارزشترین هدیهای که گرفتم یک جلد کلام الله مجید بود که مادر شهید «حسین رهبر باغبان» به من اهدا کرد و من نیز حفظ قرآن کریم را با این هدیه ارزشمند ادامه دادم.
مادر شهید «حسین رهبر باغبان» معتقد بود من شباهت بسیار زیادی به پسر شهیدش دارم بنابراین علاقه زیادی به من داشته و دارد و برای اینکه یاد و نام پسرش همیشه زنده و جاری باشد، یک جلد کلام الله مجید به من هدیه داد.
یکی دیگر از هدایایی که گرفتم و در واقع اولین هدیه قرآنی محسوب میشد، یک ضبط صوت بود که عموی مادرم در همان سن کودکی هدیه داد و من تمام نوارهای اساتید را با آن گوش میدادم.
رتبههایی که تاکنون کسب کردهاید ؟
در مسابقات و رقابتهای قرآنی زیادی شرکت کردهام از جمله عناوین کسب کرده میتوانم به کسب رتبه سوم مسابقات بسیج تهران بزرگ در سال 93 در رشته قرائت،کسب رتبه سوم در مسابقات کشوری رشته قرائت و کسب رتبه چهارم در مسابقات دانشجویی در رشته حفظ اشاره کنم.
به جز رشته حفظ در چه رشته دیگر قرآنی فعالیت میکنید؟
همزمان با فعالیت در رشته حفظ به صورت تخصصی قرائت قرآن کریم را از سن 14 سالگی به روش استاد عبدالباسط شروع کردم و استاد حاج مرتضی فولادی یکی از اساتید با اخلاق و باسواد قرآنی نیز در این راه کمکم کرد و از جنبه قرائت استاد احد دقیق نیز مشوق قرائت من بود و اکنون به سبک استاد مصطفی اسماعیل و شحات انور در زمینه قرائت فعالیت میکنم.
جالب است بگویم در دوران نوجوانی آنقدر شیفته و علاقهمند سبک قرائت استاد عبدالباسط بودم که بدون شنیدن سوره مریم استاد عبدالباسط نمیخوابیدم.
به عنوان یک چهره فعال قرآنی در حال حاضر چه دغدغهای دارید؟
قرآن مجید در جامعه ما به شدت مهجوراست، من دغدغه مهجوریتزدایی قرآن را دارم که بتوان با یکسری اقدامات مهجوریت قرآن کریم رفع شود و در این زمینه باید فعالیتهای قرآنی در جامعه افزایش یابد، قرآن باید در جایگاه اصلی خود قرار گیرد چرا که همه مشکلات جامعه ما از دوری قرآن است.
حتی در ماه مبارک رمضان که ماه بهار قرآن است، امسال در ماه مبارک رمضان در تبریز محفل انس با قرآن کریم برنامهای که رسانهای شود و بتوان آن را در رسانهها مطرح کرد و از صدا و سیما پخش شود، وجود نداشت و این موضوع واقعا در شأن تبریز نیست، شهری که عنوان نخستین پایتخت جهان تشیع را با خود یدک میکشد.
در برنامههای فرهنگی و قرآنی نباید به امید مسوولان حرکت کنیم چرا که آنها یک روز بودجه را بهانه کرده و روز دیگر عدم تامین مالی و انواع و اقسام بهانه را مطرح میکنند،حتی در برنامههای تبریز 2018هیچ برنامه قرآنی در این شهر صورت نگرفت.
چهرههای ملی و بینالمللی قرآنی چگونه میتوانند در مهجوریتزدایی قرآن نقش داشته باشند؟
در جامعه اسلامی همه افراد باید دغدغه گسترش فرهنگ دینی و قرآنی داشته باشند،چهرههای قرآنی مشهور ملی و بینالمللی میتوانند در یک شهر کوچک جریانساز باشند و با برگزاری برنامههای مختلف با حضور چهرههای قرآنی افرادی که به فعالیتهای قرآنی رغبت دارند ولی زمینه فعالیت پیدا نکردهاند، میتوانند با مشاهده این برنامهها به ادامه فعالیتهای قرآنی تمایل پیدا کنند.
همچنین مجریان و متولیان برنامههای قرآنی نیز باید متوجه باشند مسابقات قرآنی باید متفاوت از سایر برنامهها باشد،در اجرای برنامههای قرآنی نباید بدقولی صورت گیرد، موضوعی که با نام قرآن شروع میشود نباید با تاخیرهای چند ساعته شروع شود و در مسابقات قرآنی داوریها باید خوب بوده و اختلاف سلیقههای داوری که متاسفانه خیلی زیاد است و در کنار آن بینظمیهایی که در مدیریت برنامهها وجود دارد، باید اصلاح شود.
اخیرا کمپین قرآنی توسط شما در فضای مجازی ایجاد شده است، موضوع این کمپین چیست؟
در حال حاضر عموم مردم به کارهای نوآوری،خلاقیت و ابتکار در کارهای قرآنی علاقهمند هستند و انتشار محتوای قرآنی در شبکه های اجتماعی ابتکار و خلاقیت جدید است.
ما به این نتیجه رسیدهایم که باید از ظرفیت رسانه برای بسط و گسترش فعالیتهای قرآنی در جامعه بهرهمند شویم و فعالیتهای صورت گرفته در عرصه قرآنی انتشار داده شود .
بنابراین برای رسیدن به اهداف قرآنی خود باید از ظرفیت فضای مجازی و شبکههای اجتماعی استفاده کرد، در این راستا کمپین " انقلاب قرآنی" را در شبکه اجتماعی اینستاگرام راهاندازی کرده و اعلام کردهایم فعالان قرآنی فعالیتهای خود را در قالب این کمپین اطلاعرسانی کرده و با هشتک« انقلاب قرانی» ثبت کنند.
با راهاندازی این کمپین چهرههای قرآنی شهرمان شناسایی میشود و برای اینکه تولیدات قرآنی خود را عرضه کرده و قاریان ممتاز و ملی خودمان را به دیگران معرفی کنیم، بهتربن روش و راهکار استفاده از ظرفیت رسانههای معتبر و رسمی و در کنار آن بهرهمندی از شبکههای اجتماعی است.
معصومه درخشان
انتهای پیام/
29 بهمن تبريز جرقهاي در دل ظلمت/نخستین بار چه کسی گفت مرگ بر شاه / قیام شورانگیز مردم تبریز
۲۲ بهمن به وقت عشق و همدلیاللهاکبر؛ ۴۰ عزت، آزادی و استقلال/ انقلاب میماند انقلابی میمانیم
نظرات